De legende van Christoforus

(Witte Donderdag)
Christoforus was een grote, sterke reus die de wijde wereld in­ging om de machtigste heer van de wereld te dienen.
Op zijn tocht kwam hij bij een koning. Die was bang voor de duivel, dus de koning was toch niet de machtigste. Toen Christoforus de duivel ontmoette bleek die erg bang te zijn voor het beeld van Christus aan het kruis. Christoforus besloot toen dat Christus de sterkste moest zijn en ging naar hem op zoek.
Een kluizenaar hielp hem verder. ‘Jouw kracht is dat je groot en sterk bent, jij moet Christus die­nen door de mensen naar de overkant van deze onstuimige ri­vier te brengen. Wie weet kom je dan Christus zelf tegen’.
Deze taak nam Christoforus op zich. Hij maakte een stok voor zich-zelf als houvast en bij hoog en bij laag water, in weer en wind bracht hij trouw en nederig de mensen naar de overkant.

(Goede Vrijdag)
Op een nacht hoorde Christoforus een kinderstem roepen: ‘Kom naar buiten en draag mij over’. Hij stond op en ging naar buiten, maar zag niets. Ook bij de tweede keer vond Christoforus nog steeds niemand. Pas bij de derde keer zag hij een klein kind, dat vroeg: ‘Christoforus, draag mij over’.
Hij zette het vederlichte kind op zijn schouders en stapte het water in. Er stak een geweldige storm op, de golven rezen omhoog en het kind drukte steeds zwaarder op zijn schouders. De grond verdween onder zijn voeten. Hij vreesde te verdrinken en doods­angst over-meesterde hem. Hij vocht voor zijn leven met de duistere machten.
Toen eindelijk de storm afnam, keek hij op naar het kind en het kind zag hem aan. ‘Het leek wel of ik de wereld op mijn schouders droeg’ zei hij. ‘Dat deed je ook’, zei het kind, ‘want ik draag het leed van de wereld op mijn schouders’.

(Stille Zaterdag)
Christoforus zette het kind neer aan de overkant. Het kind straalde en zei: ‘Ik ben Christus, de Heer van hemel en aarde. Mij heb je al die jaren gediend. Je moet je stok naast je huis in de grond planten: hij zal morgen bloeien en vrucht dragen’.
Van toen af verstond Christoforus pas goed zijn naam: Chris­tusdrager, hij die Christus in zich draagt.

Uitgebreider bijvoorbeeld hier of hier

Naar boven