Cantatedienst op 25 september in de Adventskerk

Asser Bach Cantategroep 20220925 KLEINOp 25 september 2022 zal cantate BVW 8, ‘Liebster Gott, wann werd ich sterben?;’ worden uitgevoerd door koor en orkest van de Asser Bach Cantategroep o.l.v.Marion Bluthard in het kader van de kerkmuzikale serie Musica pro Deo.

Deze cantate is geschreven voor de zestiende zondag na Trinitatis, 24 september 1724. Hij stelt de vragen die voor een ieder relevant zijn ‘Wanneer zal ik sterven?’, ‘Wat is er na de dood?’, ‘Wat laat ik achter?’. In Bach’s tijd leert de Lutherse traditie dat Christus de gelovigen tot het eeuwige leven zal opwekken. In deze zin werd de dood met verlangen tegemoet gezien om eerder tot de hemel toe te treden.
In cantate 8 wordt de dood echter in de eerste stukken nog met angst en zorg tegemoet gezien, maar dan bij het vierde deel, de aria van de bas, slaat de sfeer om naar vrolijkheid. De aria klinkt als een dans, hier worden vol vertrouwen in Jezus alle zorgen vergeten:

Doch weichet, ihr tollen, vergeblichen Sorgen!
Mich rufet mein Jesus, wer sollte nicht gehn?
Nichts, was mir gefällt, besitzet die Welt.
Erscheine mir, seliger, fröhlicher Morgen,
verkläret und herrlich vor Jesu zu stehn.

 

Maar verdwijn, jullie dwaze, nutteloze zorgen!
Mij roept mijn Jezus: wie zou niet gaan?
Niets wat mij voldoening geeft biedt de wereld.
Vertoon u aan mij, zalige, vrolijke morgen,
waarop ik stralend en luisterrijk voor Jezus sta.

Het lijkt erop dat Bach in de maanden dat hij onder andere deze cantate schreef de beschikking had over een uitstekende fluitist. Hij schreef in deze tijd vaak expressieve en moeilijke fluitpartijen. Ook in deze cantate is dit te horen tijdens het openingskoor en de basaria.

Voor zowel het openingskoor als het slotkoraal maakt Bach bijna ongewijzigd gebruik van een melodie die door Daniel Vetter is geschreven. Dit is vrij ongewoon, en het zou dan ook goed een eerbetoon kunnen zijn aan Vetter, die een voorganger van Bach was in de Leipziger Nicolaikirche. Sommige van de kerkgangers in Bach’s tijd zullen Daniel Vetter nog gekend hebben.

Het koor en orkest brengen tevens een stuk uit de Hohe Messe, Dona Nobis Pacem, ten gehore. Op 17 december, ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan, zal het ABC de gehele Hohe Messe uitvoeren in de RK kerk te Veenhuizen.

Voorganger is Ds Helene van Noord. Wietse Meinardi bespeelt het kistorgel en begeleidt de gemeentezang op het hoofdorgel. Vocale solisten zijn: Anneloes Kriek, sopraan, Han Warmelink, bariton en Gijsbert Westland, tenor. De toegang is gratis maar er is wel een uitgangscollectie die van harte wordt aanbevolen. U kunt ook een gift geven via de Scipio app PKN Assen of middels de QR code die in de liturgie staat.

Adventskerk, zondag 25 september a.s., aanvang 16.00 uur.


Van harte welkom!

Naar boven